dimarts, 8 de març del 2011

La festa del Pi a Centelles

A prop de Vic, a la comarca d’Osona, hi trobem un poble anomenat Centelles. Una de les seves festes més importants i de la qual en tenim referència des de l’any 1751, és la FESTA DEL PI. Es celebrava el dia 31 de desembre, dia de Santa Coloma, patrona del poble, però ja fa uns anys la van traslladar al dia 30.

En realitat la Festa comença el 26 de desembre i s’acaba el dia de Reis. El dia de Sant Esteve, un grup de galejadors amb el vestit típic català (barretina i faixa vermelles, camisa blanca i pantaló i armilla negres), se’n van al bosc per triar el pi més gran i més bonic. Quan decideixen quin és el pi escollit, li fan un senyal i el dia 30 a la sortida de missa de 7, els galejadors el van a buscar, el tallen a cops de destral i el deixen caure amb molta cura perquè no es malmeti la copa. Després el pugen a un carro tirat per bous i quan ja el tenen ben aferrat amb les mateixes cordes que han utilitzat per subjectar-lo quan queia, el col·loquen damunt del carro, amb la copa mirant cap al cel i comencen a baixar cap a poble, no sense primer haver fet un bon esmorzar amb pa torrat i botifarres a la brasa, tot regat amb un bon vi de la comarca. Un cop havent esmorzat comença el recorregut cap al poble,

L’entrada al centre de la vila és esperada per tothom, Primer uns quants galejadors, seguidament, la carreta de bous amb el pi, els músics i al darrera més galejadors que la gent anima, perquè no deixin de disparar.

Quan arriben a la Plaça Major, un esclat de galejada general, fins que comença el Ball que consisteix en formar una rotllana al voltant del Pi .

Els bous condueixen el carro amb el pi fins el peu de l’Església, es descarrega, es fa ballar al replà i s'entra a dins, on es penja com ja és costum, en posició vertical, adornat amb pomes i neules, penjades de les seves branques, tot cantant l'himne a Santa Coloma

No vull parlar del moment que el pengen a sobre de l’altar major, de cap per avall. Fins que no han acabat tens el cor encongit, perquè no és gens fàcil i jo sempre he pensat que una mica arriscat i fins i tot m’atreviria a dir temerari, manipular aquell arbre tan pesant.

Així el deixen fins el dia de Reis, que el despengen.

Hi ha diverses versions del significat d’aquesta festa. En realitat la més escoltada és que seria una mena d’ofrena a Santa Coloma, perquè mai falti l’aliment, la salut i el benestar a la gent del poble, però si ens remuntem una mica més enrere, malgrat trobar-se documentada des del 1751, s’han intuït també en aquesta celebració, antigues reminiscències de culte als arbres i de rituals pagans de fecundació relacionats amb el solstici d’hivern i amb la regeneració de la natura. És per això que cal suposar que l’origen d’aquesta festa es remunta molt més enrere del què la documentació reflecteix.

Jossie Casanovas Llach

1 comentari:

  1. Aquest festa que tan bé descrius la vaig veure en un reportatge de tv3.
    Molt bo el relat i com sempre unes imatges molt ben trobades. .Repeteixo felicitats per tot el teu treball i pel vídeo que hem gaudit avui a l’acte de la festa de la Dona . Una abraçada

    Raimunda

    ResponElimina